pijl

Op haar eigen tijd

Na Jaap zijn overlijden heb ik hem samen met zijn dochter Monique thuis verzorgd en gekleed. Er draaide een CD met zachte muziek, af en toe werd er iets gezegd. Ik zag dat het Monique goed deed om zo liefdevol bezig te zijn met de laatste zorg voor haar vader. Zijn vrouw Thea bleef al die tijd in de woonkamer. Zij wilde liever niet helpen bij de verzorging en ook toen we Jaap in de kist legden en hem het huis uitbrachten bleef zij in de kamer.

Monique reed mee in de rouwauto bij haar vader. In het uitvaartcentrum maakten wij een mooie plek voor Jaap en omringden hem met foto’s en zijn visspullen. Monique kreeg de sleutel van de opbaarkamer mee, zo konden zij en haar moeder 24 uur per dag naar haar vader toe.

Thea wilde haar man niet meer zien, ondanks mijn en Monique’s herhaalde uitnodiging. Thea was bang dat  Jaap er nog steeds zo naar uit zou zien. Ze had het beeld van Jaap vlak na zijn overleden nog op haar netvlies staan, ze was erg geschrokken. Ik vertelde haar dat Jaap zo mooi verzorgd was door Monique en dat hij er nu heel anders uit zag dan net na zijn overlijden.  Maar Thea wilde niet.

Vlak voor de uitvaart  vroeg ik het voor de laatste keer aan Thea: “Wil je Jaap niet nog even zien, nu kan het nog. We gaan zo de kist sluiten”. Plotseling liep Thea de opbaarkamer in en sloot de deur achter zich. Drie minuten later stond ze weer buiten, “Sluit de kist maar”, zei ze tegen mij.

Ik liep naar de kist toe en zag op het voorhoofd van Jaap de afdruk van de rode lippenstift van zijn vrouw. Thea had op haar eigen manier afscheid van Jaap genomen. Met een glimlach om mijn mond heb ik de kist voor de laatste keer gesloten.

Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: